Gu’ ka’ du så, Sille…

Blogindlæg skolenindefra.dk 15. april 2015

Af Katja Gottlieb www.kagott.dk

-Jamen, jeg har altså ikke lavet det… Sille ser opgivende på mig og nulrer lidt med hjørnet af bogen. Så kigger hun ned i bordet. Læreren er tydligt ikke tilfreds.

Jeg er på vej rundt ved bordene for at tjekke, at alle har lavet dagens hjemmeopgaver. Vildt old-school. Og så alligevel. Jeg har af forskellige skema-tekniske årsager vundet en 7. klasse i engelsk. Min eneste kvalifikation er, at jeg har dem til en hel masse andre fag, og at jeg er god til at tale engelsk. Det skal jeg hilse og sige er en start, men bestemt ikke en holdbar løsning.

De driller mig på lærerværelset med at min undervisning er retro, hvad den også er, fordi min eneste reference er min egen hedengangne engelskundervisning, og jeg driver rovdrift på engelsk-kollegerne, fordi jeg simpelthen ikke har didaktikken på plads. Så ja, min undervisning er old-school.

Men, at Sille ikke har lavet opgaverne, er bare ikke ok.

-Hvorfor har du ikke lavet det? Jeg glor på den blanke side, der er så frisk og ny, som da bogen forlod trykkeriet. IGEN… Der har ikke været skrevet så meget som et ord. IGEN.

Jeg ved godt, at Sille har det svært fagligt. Især i engelsk. Og i matematik… Og faktisk også i nogle andre fag. Men alligevel. Retro-læreren har delt klassen op i to hold, fordi niveauet er så forskellig i klassen. Og de kører med to forskellige ugeplaner, og opgaven, jeg havde stillet, var ikke urealistisk.

-Jamen, jeg har prøvet… forsøger Sille, men trækker så på skulderen…

-Ved du hvad? Jeg kan simpelthen ikke se, at du har prøvet. Du har ikke skrevet så meget som et bogstav. Du har ikke givet mig noget som helst at arbejde med… Hvad pokker skal vi gøre ved det? Hvordan skal du blive bedre?

-Jamen, jeg duer jo ikke til det?

-Hvorfor ikke? Er du dummere end alle de andre her i klassen?

Hun kigger rundt, og ser undskyldende på mig…

-Næææææh…

Jeg er ikke i tvivl om, at Sille har haft bogen oppe af tasken. Hun har stensikkert også kigget på siden. Men, så har modet svigtet, for hun ved allerede med sig selv, inden hun går i gang, at hun nok ikke kan. Og så er det, at man hører lidt Justin Bieber, går lidt på facebook og kigger lidt på siden igen… Og så ryger bogen ned i tasken. For Sille ved, at Sille ikke kan. Og det er dér vi starter.

-Nu får du lavet den side. Du sætter et ur på 20 minutter. Og så når du det, du kan! Jeg er ligeglad med, hvor mange fejl der er, men jeg KAN IKKE HJÆLPE DIG, hvis du kommer med blanke sider hver gang… det holder simpelthen ikke.

Sille ser vildt fornærmet ud. Og jeg føler mig rigtig væmmelig og upopulær, og jeg spekulerer på, om hun lige om lidt ringer hjem og siger, at jeg har været ond ved hende. Det kan hun godt finde på. Heldigvis har hun nogle kanon-seje forældre, der støtter op om mit arbejde. Det gør det noget nemmere, at være læreren fra helvede.

Men, hvis jeg ikke har forventninger til Sille, hvis jeg giver hende ret i, at det er synd for hende, giver hende ret i, at det hele er for svært, så kommer Sille ingen steder fagligt. Så kan vi gå i ring de næste tre år. Der skal stilles krav. Det har Sille krav på.

I år har Sille fået en rigtig engelsklærer. Af den hårde slags. Og forleden kom hun op på lærerværelset i spisepausen. Hun stod i et hjørne og forsøgte at få øjenkontakt med mig, indtil jeg vinkede hende hen til bordet.

-Hvasså, Sille?

-Jeg har lige fremlagt i engelsk, siger hun stolt og kniber munden sammen… Det er mig der skal spørge nu…

-Nåååå… Gik det ligesom sidste år, hvor du nægtede? spørger jeg og blinker til hende. Jeg ved godt, at der er noget under opsejling.

-JEG FIK SYV! buser det ud af hende… Og jeg kunne godt, foran alle sammen…

– Fantastisk, tillykke… Gu ku’ du så, Sille…

Skriv et svar